Het onderzoek Geografie / Geomatica binnen de vakgroep Geografie is gebaseerd op twee fundamentele onderzoekspijlers: Omgeving en Maatschappij en Data en Technologie.
Samen dragen deze pijlers niet alleen bij aan het begrijpen van de wereld, maar bieden ze ook waardevolle perspectieven die duurzame oplossingen bieden voor diverse uitdagingen.
Onderzoek binnen de 2 onderzoekspijlers (Omgeving en Maatschappij; Data en Technologie) wordt uitgevoerd door 5 onderzoekseenheden.
Elke onderzoekseenheid bestaat uit een professioneel team van professoren en onderzoekers, elk met hun eigenheid en expertises.
Focus op mens-milieu interacties in de context van een veranderende omgeving en klimaat.
Onderzoekseenheid "Klimaat & Aarde"De holistische en interdisciplinaire benadering van het landschap, integratie van een grote verscheidenheid aan onderwerpen, gekenmerkt door een regionale en ruimtelijke differentiatie.
Onderzoekseenheid "Landschap & Mens"Verplaatsingsgedrag, stedelijke logistiek, stedelijk beleid, wereldstedennetwerk, landgebruikmodellering en locatiebeslissingen.
Onderzoekseenheid "Stad & Mobiliteit"Het gebruik van moderne methoden en de ontwikkeling van innovatieve technologieën in multidisciplinaire projecten op het gebied van cartografie en GIS.
Onderzoekseenheid "GI Wetenschappen & Technologie"Het onderzoeksteam van de vakgroep Geografie draagt een schat aan kennis en expertise bij binnen een breed scala van geografische disciplines.
Naast het bestuderen van talrijke hedendaagse en historische geografische vraagstukken, werkt het team nauw samen aan het verkennen, in kaart brengen en aanpakken van enkele van de meest urgente milieu- en maatschappelijke uitdagingen van onze tijd.
Dankzij de nieuwe Leerstoel Fiets (Stad & Mobiliteit) heeft Vlaanderen sinds kort ook een eigen fietsprofessor, Dr. Meredith Glaser.
Met deze nieuwe leerstoel willen de Vlaamse overheid en de UGent het ambitieuze Vlaamse fietsbeleid verder versterken met academische kennis en inzichten.
De vakgroep Geografie staat bekend om haar productieve wetenschappelijke output, waaronder talloze tijdschriftpublicaties en proefschriften.
Onderzoekers leveren met nationaal en internationaal gefinancierde projecten voortdurend bijdragen aan toonaangevende academische tijdschriften, delen baanbrekende bevindingen en promoten de geografische wetenschap in het algemeen.
Voor vragen, opmerkingen,... over onderzoek binnen de
vakgroep Geografie kan u steeds bij ons terecht.